Yeşilay Haftası ( 1-7 MART )

Yeşilay Haftası ( 1-7 MART )

Her yıl Mart ayının ilk haftası kamuya yararlı cemiyetler arasında bulunan Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Yeşilay, halktan bir grup tarafından 1920 yılında alkol, sigara, tütün, uyuşturucu gibi maddelerin zararına dikkat çekmek amacı ile kurulmuştur. Yeşilay’ın en temel amaçlarından biri bağımlılıklardan uzak, sağlıklı, sürdürülebilir bir yaşam ortamı sağlamaktır. Bu sebeple, her yıl toplumu bu konu hakkında bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak için Mart ayının ilk haftası boyunca etkinlikler düzenlenmektedir.
Yeşilay Kurumu yalnızca bir hafta değil tüm yıl boyunca çeşitli farkındalık kampanyaları, etkinlikler, destek projeleri gerçekleştirmektedir. Tüm bağımlılıklardan uzak, sağlıklı ortamlarda sağlıklı yaşamlar sürebileceğimiz pek çok projeye imza atmaktadır. Bu projelerin arasında; yeşil sahne, yeşil kafe, atölyeler, bisiklet turları, sanal gerçeklik gözlükleri ile bağımlılık gözlemleme, sergiler, söyleşiler gibi pek çok etkinlik bulunmaktadır. Tüm bu etkinlikler öncelikle gençler başta olmak üzere tüm toplumun bilinçlenmesi ve farkındalık kazanması adına gerçekleştirilmelidir.

Bağımlılığın zararları nelerdir? Farkına var!

  • Sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddeler öncelikle iç organların zarar görmesine ve buna bağlı olarak pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.
  • Zamanla akıl ve mantığın kullanımını engeller, hafızaya zarar verir.
  • Sosyal ve bireysel ilişkilerin bozulmasına neden olur.
  • Ani öfke patlamaları, uykusuzluk, gerginlik, kaygı bozuklukları gibi pek çok psikolojik rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olur.
  • Bu maddelerin ortaya çıkardığı etkiler bir süre sonra beyni de etkileyecek ve bazı bozulmalar dolasıyla nörolojik bir takım hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olacaktır.
  • Çevre ile olan uyum yeteneği azalır, asosyallik, içe kapanıklık gibi durumlar ortaya çıkar ve bunu ağır bir depresyon tablosunun ortaya çıkması izler.

Yapılan araştırmalara göre; dünyada ve ülkemizde alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddelere bağımlılık giderek artmakta ve her yıl milyonlarca ölüme neden olmaktadır. Bu sebeple Yeşilay Derneği de hem çalışanları hem de gönüllüleri ile birlikte bu yılda “Yeşilaycı olmak için bir nedenim var!” sloganı ile yola çıkarak kutlamaları başlatmıştır. Bizler de toplumun içerisinde varolan bireyler olarak sigaranın, alkolün, uyuşturucunun sağlığımıza verdiği zararların bilincinde olmalı ve bu alışkanlıklardan nasıl korunacağımızı ve kurtulacağımızın yolları hakkında bilgi sahibi olmalıyız.

Bağımlılık için yapabileceğimiz bir diğer önemli yardım ise, bağımlı olan kişilere ya da yakınlarımıza nasıl yaklaşmamız ve davranmamız gerektiğini bilmektir!

  • Eğer yakınımızda bağımlı bir kişi varsa; ona karşı anlayışlı, samimi, inandırıcı olmalıyız ve öğüt vermekten kaçınmalıyız.
  • Bağımlı kişiyi yargılamadan, bağımlılığımızı öğrendiğimiz ilk andan itibaren mutlaka bir uzmandan yardım alması için yönlendirmeliyiz.
  • Kişiye karşı etiketlemeler yapmadan onu anlamaya çalışmalıyız.
  • Ailemizden bir bireyin bağımlı olduğunu öğrendiğimiz noktada ise kesinlikle öfkeyle hareket etmemeliyiz.
  • Bu noktada durumu kabullenmek ve bu şekilde bir yaklaşım sergilemek oldukça önemlidir.
  • Hem kendinizi hem de bağımlılığın pençesinde olan yakınınızı suçlamaktan kaçınınız.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum