Boşanma Kararını Çocuklara Açıklamak

Boşanma Kararını Çocuklara Açıklamak

BOŞANMA KARARINIZI ÇOCUĞUNUZA AÇIKLARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Boşanma, kimi zaman oldukça zorlu kimi zaman ise oldukça rahat bir şekilde atlatılabilen bir ayrılık sürecidir. Sürecin zorluğu ise çiftlerin arasındaki ilişki, geçimsizlik boyutu, her iki tarafın da istekli olup olmaması, çocukların varlığı, velayet durumu, maddi çekişme gibi pek çok faktör tarafından belirlenmektedir. Gerekli durumlarda çiftler için en doğru karar olabilen boşanma, eşler için zorlu bir dönemin başlangıcı olabilirken, çocuk sahibi olan aileler için ise çok daha zorlu bir süreç haline gelmektedir.

Süreci daha sakin, daha kolay ve uzlaşmacı atlatabilmek adına öncelikli olarak çiftlerin boşanmayı kabullenmiş, tıpkı evlilik kadar doğal bir olgu olduğunun bilincine varmış, saygı ve değer çerçevesini, vizyonunu kaybetmemiş, anlayışlı ve uzlaşmacı bir düşünce yapısında olmaları gerekmektedir. Boşanma sürecinde her çiftin hassas davranması gerekirken çocuk sahibi olan ailelerin ise çok daha fazla hassas ve bilinçli davranması gerekmektedir. Çoğu çocuk sahibi çift boşanma kararını aldıkları andan itibaren en büyük endişeyi ve korkuyu çocuklarına bu süreci nasıl açıklayacaklarını bilemedikleri için yaşarlar. Sonrasında ise ne tepki verecekleri, nasıl etkilenecekleri onları en çok kaygılandıran durumlar arasındadır. Oysa önemli birkaç noktaya dikkat ettiğiniz takdirde çocuklarınız da bu süreci doğal bir şey olarak algılayabilir ve bununla baş etmeyi öğrenebilir. Eğer siz de boşanma arifesinde iseniz ve çocuğunuza süreçle ilgili olarak nasıl davranmanız gerektiği konusunda tereddütler yaşıyorsanız o zaman süreci kolaylaştırmak adına yapmanız gerekenlere aşağıdaki maddeler doğrultusunda bir göz atmanız faydalı olacaktır.

Peki, çiftler sürecin çok daha sakin ve doğru şekilde atlatılabilmesi için neler yapmalıdır?

  1. Öncelikli olarak, boşanma kararını aldığınız andan itibaren ya da durum kesinleştikten sonra çocuğunuzla / çocuklarınızla mutlaka süreç hakkında yalansız, doğru, net bir şekilde konuşmanız gerekmektedir. Konuşmayı ertelemek ya da çocuğunuzu ani değişimlere maruz bırakmak süreci zorlaştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
  2. Kesinleşen boşanma kararınızı çocuğunuzun yaşına uygun bir üslup ve yaş aralığına uygun cümleler ile anlatmanız durumu anlamasını kolaylaştıracaktır.
  3. Ayrılık kararınız ile ilgili olarak yapacağınız konuşmada anne-baba olarak her iki tarafında bulunması oldukça önemlidir. Ancak birlikte yapacağınız bu konuşmanın karı-koca ilişkinizden uzak, ebeveyn tarafınız ile yapmanız gereken bir konuşma olduğunu unutmamalısınız. İkinizin arasındaki çekişmeler, tartışmalar, anlaşmazlıklar bu görüşme sırasında konuşulmamalıdır.
  4. Çocuğunuz dünyaya geldiği andan itibaren sizlerle oldukça güçlü bir bağ kurar. Bu bağ, çocuğun ihtiyaç duyduğu güvene ve sevgiye ulaşabilmesini sağlar. Boşanma ile karı-koca ilişkinizin sonlanacağı ancak birliğinizin anne-baba ilişkisi ve bağı düzeyinde devam edeceğini ona doğru bir şekilde ifade etmeniz oldukça önemlidir. Çünkü boşanma sürecinde çocukların en fazla kaygı duyduğu durum artık bir anne babasının olmayacağı, ebeveynleri tarafından sevilmeyeceği ve önemsenmeyeceğidir.
  5. Konuşmanız sırasında ona sık sık anne baba olarak sahip olduğunuz görevlerin, sorumlulukların ve en önemlisi duyguların asla değişmeyeceğini söyleyin. Hatta konuşmanızın temeline bu fikri yerleştirin.
  6. Çocukların genelde bu süreçte duyduğu bir diğer endişe ise belirsizlik duygusuna kapılıyor olmalarıdır. Anne-babası ayrılma sürecine giren bir çocuk, kendi başına ne geleceğini ve ona ne olacağını bilmediği için de korkuya kapılır. Bu sebeple, çocuğun kiminle yaşayacağına, nerede ve hangi ebeveyn ile kalacağına, yaşam şartlarının ve standartlarının değişip değişmeyeceğine dair tüm sorunların cevabını önceden birlikte hazırlamış ve bu görüşme sırasında ona aktarıyor olmalısınız. Böylelikle onu bu belirsizliğin getirdiği korkulardan kurtarabilirsiniz.
  7. Çocukların güçlü olarak hissettiği bir diğer duygu ise suçluluk duygusudur. Genellikle evliliğin sonlanmasından kendilerini sorumlu tutarlar. Böyle bir yanılgıya sebep olmamak adına, çocuğunuza sizi boşanma kararı almaya iten sebepleri en genel hali ile detay vermeden açıklamanız önemlidir.
  8. Konuşma sırasında verilen tüm kararların anne-baba olarak ortak kararınız olduğunu çocuğuna net bir ifade ile açıklamalısınız. Böylece çocuk denenmesi gereken her şeyin denendiğini ve sonunda ortak olarak bir fikir birliğine vardığınızı düşünecektir. Bu durum çocuğun ebeveynlerden herhangi birini suçlamasını ve ona karşı öfke, kızgınlık duymasını engelleyecektir.
  9. Boşanma kararınızı çocuğunuza açıkladıktan sonra ondan gelecek olan her türlü tepkiye, düşünceye, soruya hazırlıklı olmalısınız. Her çocuğun verdiği tepki farklılık gösterebilir. Bu noktada önemli olan çocuktan gelen her tepkiye karşı onu anladığınızı ifade eden cümleler kurmanızdır ve sorduğu her soruya içtenlikle, doğru bir şekilde onu kandırmadan cevap vermenizdir.

Boşanma, oldukça zorlu bir süreç olsa da saygıyı ve karşılıklı olarak birbirini anlamaya çalışma isteğini kaybetmediğiniz sürece üstesinden gelinmeyecek bir durum değildir. Süreç içerisinde çocuklarınız ile ilgili olarak aşırı endişelenmek, üzülmek, kaygı duymak ve kendinizi suçlamak oldukça doğal hislerdir. Ancak yukarıda bahsettiğim noktaları dikkate aldığınızda aslında sürecin o kadar da zorlu geçmediğini fark edeceksiniz. Fakat unutmayın ki, boşanma kararını her çocuk aynı düzeyde tolare edemeyebilir. Bu noktada bir uzmandan destek almanız hem sizin hem de çocuğunuz için süreci daha olumlu atlatabilmek adına faydalı olabilir.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum