Çocuklarda Diş Gıcırdatma 1

Çocuklarda Diş Gıcırdatma 1

Çocuklarda Diş Gıcırdatmanın Nedenleri ve Çözümleri Nelerdir?

Diş gıcırdatma yani Bruksizm; uyku sırasında dişleri bilinçsiz bir şekilde sıkıp bir birine sürterek ses çıkarmaktır. Çocuklarda diş gıcırdatma yetişkinlerde olduğundan daha sık görülmektedir. Özellikle çocuklar uykularında dişlerini gıcırdattığından dolayı anne babaların bunu fark etmesi biraz daha kolay oluyor. Diş gıcırdatmanın hem yetişkinler hem de çocuklarda görülmesinin sebepleri kimi zaman biyolojik olsa da çoğunlukla psikolojik nedenlere dayanmaktadır.

  • Çocuk süt dişlerini döktükten sonra kalıcı dişleri çıkarken buna bağlı sebeplerle dişlerini sıkabilir.
  • Sinüs akıntısı, bağırsak paraziti gibi tıbbi nedenlerle diş sıkabilir.
  • Psikolojik nedenlere bağlı olarak ( anne baba kavgası, kardeş kıskançlığı, okul başarısızlığı, arkadaş problemleri vb.) diş sıkabilir.

Hangi nedenle olursa olsun, çocuğunuzda diş gıcırdatmasını fark ettiğiniz anda mutlaka bir uzmana danışın ve kendisinden konu ile ilgili olarak yardım alın. Çünkü bu rahatsızlıkta öncelikli olarak sebep olan nedeni bulmak ve bu doğrultuda bir tedavi yolu izlemek oldukça önemlidir. Nedenin biyolojik nedenlerle ya da psikolojik nedenlerle gerçekleşmesi tedavi açısından önemlidir. Örneğin, çocuğun bağırsaklarında parazit varsa bu parazitler çocuklarda tükürük üretimini arttırıp, kaslarda kasılmaya neden olabilir bu da çocuğun dişlerini sıkmasına ve gıcırdatmasına sebep olur. Böyle bir sebep varsa, çocuk doktorundan destek alınarak tedavi süreci başlatılabilir. Ve ilaçlar yardımı ile diş gıcırdatma durumu ortadan kaldırılır.

Ancak diş gıcırdatmanın sebebi çocuğun yaşadığı psikolojik rahatsızlıklar ise tedavi süreci biraz daha uzun soluklu olabilir. Öncelikli olarak bir profesyonelden yardım almalısınız. Çocuklarla yürütülen terapi aslında bir okadar da anne-baba ile gerçekleştirilen terapidir. Çocuğun diş gıcırdatması da tıpkı alt ıslatma, tırnak yeme gibi aslında tamamen tepkisel davranışlardır. Çocuk baş edemediği bir durumla karşı karşıya kaldığında bunu tepkiselliğe döker ve kendini korumaya almaya çalışır.

Peki, çocuğu bu tepkiselliğe iten en önemli sorunlar nelerdir?

  1. Aile içi (anne-baba) kavgaları
  2. Şiddet görmek
  3. Annenin / Babanın uzak olması
  4. Kardeş kıskançlığı
  5. Sosyal çevre içerisinde kabul görmeme
  6. Yoğun stres altında kalmak
  7. Okul başarısızlığı / Okulda yaşadığı problemler
  8. İlgi eksikliği
  9. Hiperaktivite ve Dikkat bozukluğu
  10. Travmalar – Cinsel İstismar

Yukarıda belirtilen tüm sorunlar çocukta diş gıcırdatmanın temelinde yatan psikolojik sebeplere zemin hazırlamaktadır. Bu noktada ailenin bilinçli olması, çocuğunu gözlemleyebilmesi oldukça önemlidir. Anne-baba olmak çocuğun yalnızca fiziksel ihtiyaçlarına karşılık vermek, onun kişisel bakımını sağlamaktan çok ötedir. Ebeveynler çocuğun bu tarz tepkisel davranışlarını genelde şımarıklık olarak adlandırır ve üzerine düşmezler. Oysa, bu tarz diş gıcırdatma gibi rahatsızlıklar çocuğun yardım çağrısıdır ve anne baba bu çağrıyı duymadıklarında ya da bu çağrıya yanıt vermediklerinde çocuk hayatı boyunca izlerini taşıyacağı yaralar alır. Bu rahatsızlık çocuklukta fark edilmez ve tedavi edilmez ise yetişkinlikte de devam edecektir. Diş gıcırdatma ve sıkma çocuğun bir problemi olduğunu ve bununla baş edemediğini göstermektedir. Bu ilerde daha büyük psikolojik rahatsızlıklara neden olabileceği gibi aynı zamanda fiziksel hasarlara da yol açacaktır. Çünkü, diş sıkma ile çene kasları ve yüz kasları devamlı olarak baskı altında olduğunda zarar görebilir.

Ebeveyn olarak yapmanız gereken, çocuğunuzun davranışlarını gözlem altında tutmanız ve bir anormallik ya da sıkıntı hissettiğinizde hemen müdahalede bulunmanız ve profesyonel yardım almanızdır.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum