Cüzzam Hastalığı

Cüzzam Hastalığı

Cüzzam hastalığı (Lepra) tarih süresince bilinen en eski hastalıklardan birisidir. Tam olarak kaynağı ve nedenleri anlaşılmadan önceki dönemlerde pek çok efsanevi hikâyeye de konu olmuştur. Öyle ki tarih boyunca en korkulan hastalıklardan birisidir. Aynı zamanda uzun yıllar boyunca, hastalığın yarattığı etkiler gözlemlendiğinde bunun kişinin günahlarının karşılığı olan ilahi bir ceza olduğu savunulmuştur.

Peki, gerçekte cüzzam hastalığı nedir?

1876 yılında Norveçli bilim adamı Armauer Hansen tarafından hastalığa neden olan cüzzam mikrobu bulunmuştur. Cüzzam, özellikle deride meydana gelen ve burada yayılan ve yaşamaya başlayan mikrop sayesinde de tüm vücudu etkileyen bir hastalıktır.

Cüzzam hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir?

  • Cüzzam hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta ile gerçekleştirilen en ufak temasta sağlıklı bireyin mikrobu kapması muhtemeldir.
  • Bir diğer taraftan da Cüzzam hastalığı genetik olarakta kabul edilebilir. Kimi bireylerin genetik kodlamasında bu mikroba karşı direnç ve bağışıklık bulunurken kimi hastalarda ise bu bağışıklık mevcut değildir.
  • Cüzzam hastaları her ülkede mutlaka kayıt altında tutulmaktadır. Çoğu zaman bu kişiler gözlem altında tutulur ve toplumdaki bireyler ile bir arada yaşamaları mümkün olmaz.
  • Yapılan araştırmalarda ülkemizde ortalama 2700 cüzzam hastasının bulunduğu saptanmıştır.
  • Cüzzam hastalığının sık rastlanan belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır; yüzde meydana gelen adi şişlik ve ödemler, ellerde/kollarda/dirsekler/ayaklarda ortaya çıkan yaralar ve morluklar, sık bir şekilde tekrarlayan burun tıkanıkları ve kanamaları, vücutta ortaya çıkan lekeler, kızarıklıklar ve şiddetli kaşıntılar.
  • Cüzzam hastalığının iki çeşidi bulunmaktadır. Birincisi nodüler tip. Bu daha çok vücudun çeşitli bölgelerinde deri üzerinde nasırlı, düğme şeklinde kabartılı yaralardır. İlerleyen dönemlerde bu yaraların açılması ya da iltihaplanması söz konusu olabilir.
  • İkinci çeşit ise, sinirsel tiptir. Bu tipte cüzzam mikrobu hastanın sinir uçlarına ve sinir sistemine etki eder. Hasta bir süre sonra hissiz bir hal alır. İlerleyen dönemde bu tipte de hastalık deri yüzeyinde de görülmeye başlar.
  • Günümüzde cüzzam hastalığının tedavisi mevcuttur ancak her hastalıkta olduğu gibi cüzamda da erken teşhis oldukça önemlidir.
  • Çoğunlukla erken teşhiste, farklı ilaç kullanımları ile hastalık ortadan kaldırılmaktadır. Ancak tedavi sürecinde dikkat edilen bir diğer nokta ise hastanın vücudunda meydana gelen yaraların iz bırakmaması ve sağlıklı bir şekilde kapanmasıdır.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum