Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Ebeveynlerin Korkulu Rüyası: DEHB

Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu, erken çocukluk döneminde görülen ve çocuğun zihinsel, davranışsal, sosyal ve duygusal tüm süreçlerini olumsuz etkileyebilecek bir rahatsızlıktır. Günümüzde çocuklarda çok sık rastlanan bu rahatsızlık, anne-babaların bu konu hakkında bilinçsiz olmasından dolayı göz ardı edilmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar genellikle yaramaz, ebeveynleri tarafından iyi yetiştirilmemiş ve şımarık çocuklar olarak adlandırılırlar. Ancak bunun bir hastalık olduğunun ve ebeveynlerin yetiştirme tarzından çok genetik faktörlerle ilgili olduğunun bilincinde olmak gerekir.

Bu noktada DEHB hakkında daha fazla bilgi edinmek, bilinçlenmek, belirtileri ve nedenleri hakkında bilgilenmek faydalı olacaktır. Anne-babalar için de oldukça zor olan bu süreçte belirtileri doğru takip etmek, bu rahatsızlığa sahip çocuklarına gerektiği tedaviyi uygulatmak çok önemlidir. Tedavi ile çocuk doğru davranış biçimine, sağlıklı iletişim şekline, başarılı akademik ilerlemeye vb. kavuşacaktır. Böylelikle hem çocuk hem de ebeveynler için sorunlar ortadan kalkacak, süreç normale dönecektir.

Çocuğumun Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna sahip olup olmadığını nasıl anlarım?

  • DEHB’e sahip çocukların en belirgin özellikleri dikkatlerinin kolayca dağılıyor olmasıdır.
  • Özensiz, dikkatsiz ve unutkandırlar. Örneğin, derslerinde dikkatlerini sürdürememekten kaynaklı hatalar yaparlar.
  • Çoğunlukla okulla ve ders çalışmakla ilgili sıkıntı yaşarlar. Ders çalışmak istemezler, ödevlerini yapmak için masa başında uzun süreli olarak oturamazlar. Ailelerine sık sık okuldan ve öğretmenlerinden şikayet gelir.
  • Sürekli olarak hareket halindedirler. Uzun süreli olarak hareketsiz kalamazlar. Genellikle huzursuz ve kıpır kıpır bir hal içindedirler.
  • Zamanla ilgili sıkıntı yaşarlar. Zaman kavramlarında yanılmalar yaşarlar. Ve zaman kısıtlamalarına uyma konusunda da oldukça sıkıntı yaşarlar.
  • Konsantrasyon ve organizasyon gerektiren işlerden hoşlanmazlar ve kaçınırlar.
  • Çok konuşurlar ve genellikle konudan konuya atlarlar. Sıra beklemekten hoşlanmazlar örneğin bir soru sorduğunda cevabını almadan konuşmaya devam ederler.
  • Direkt olarak kendisine konuşulduğunda dahi dinlemiyormuş gibi görünür.
  • Verilen görevleri layığı ile yerine getiremez ve sorumluluk alamazlar.
  • Sürekli olarak kendine ait kişisel eşyalarını kaybeder-sahip çıkamazlar.
  • Sessiz kalarak herhangi bir şey ile uğraşma konusunda sıkıntı yaşarlar.
  • Oyunlarda ve arkadaşları ile olan ortamlarda sorunlar yaşarlar.

Bu doğrultuda, çocuğunuza DEHB tanısı konabilmesi için yukarda ki belirtilerden en az 6 tanesinin varolması, 17 yaşından büyük bireyler için ise en az 5 belirtinin varolması gerekmektedir. Bu belirtilerin süreklilik göstermesi de tanının kesinleşmesinde önem taşımaktadır. Ara sıra ortaya çıkan belirtiler tanının konması için yeterli değildir. Farklı ortamlarda, farklı zaman ve durumlarda bu belirtilerin sık sık yaşanıyor olması ise kuvvetle DEHB’e işaret eder. Sizlerde eğer bu belirtileri çocuğunuzda gözlemliyorsanız, geç olmadan mutlaka bir profesyonelden yardım alın!

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum