Duyu Bütünleme Bozukluğu

Duyu Bütünleme Bozukluğu

DUYU BÜTÜNLEME BOZUKLUĞU (SPD) NEDİR?

Duyu bütünleme bozukluğu (SPD), duyular tarafından algılanan sinyallerin sinir sistemi tarafından doğru yorumlanamaması şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çocuklarda görülen bu rahatsızlık, çocuğun koku, tat, dokunma, duyma, görme duyularından gelen sinyallerin sinir sistemi tarafından farklı yorumlanması ile ortaya çıkar. Örneğin, Duyu Bütünleme Bozukluğu olan bir çocuğun eline hafifçe dokunduğunuzda o bunu kendisine sertçe vurulmuş olarak algılayabilir, korkup ağlamaya başlayabilir.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Duyu Bütünleme Bozukluğu çoğunlukla otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi rahatsızlıklar ile karıştırılmakta ve bu nedenle kimi zaman teşhisi oldukça güç olmaktadır.
  • Hastalığın teşhisinin kolaylaşması açısından ebeveynlerin bu rahatsızlığın semptomlarını doğru şekilde öğrenmesi ve çocuklarını dikkatlice gözlemlemesi oldukça önemlidir.
  • Duyu Bütünleme Bozukluğunun tedavisi terapi yolu ile mümkündür. Ancak çocuğun terapiye uygun duruma gelmesi için yaklaşık 4–5 yaşlarına kadar tedavi uygulanamaz.
  • Duyu Bütünleme Bozukluğu olan çocuklarda çoğunlukla aynı anda iki duyuda problemler yaşanır.
  • Duyu Bütünleme Bozukluğunun tedavisi uzmanlar tarafından çocuğa özel terapiler ile gerçekleştirilmektedir. Bu terapiler hem çocuğun hem de ailenin katılımını sağlaması gereken şekilde düzenlenmektedir.
  • Duyu bütünleme terapilerinde çocuk ile doğru iletişim ve oyun oynama yöntemleri ile duyularının geliştirilmesi sağlanmaktadır.

Duyu Bütünleme Bozukluğunun yaş gruplarına göre başlıca belirtileri şu şekildedir;

  • 1-3 yaş arasındaki çocuklarda; agresif davranışların sık olması, yemek yeme sorunları, acıyı hissetmeme ve geç tepki verme, kolay şekilde korkma, denge bozukluğu, sürekli düşme-çarpma, sessiz olma, yabancılardan korkma gibi belirtiler gözlemlenir.
  • 3-5 yaş arası çocuklarda ise; tuvalet eğitiminde geç kalma, dokunulduğunda ya da dürtüldüğünde tepki vermeme, sürekli hareket halinde olma, ellerini boşta kaldığında nereye koyacağını bilememe, ani ruh hali değişiklikleri, arkadaş edinmede güçlük çekme, sakinleşmede zorluk yaşama, sürekli heyecanlı olma gibi belirtiler gözlemlenir.
  • 5 yaş ve sonrası çocuklarda; okul ortamında uyum problemi yaşama, sınıf içerisindeki düzene uymada güçlük çekme, dikkatin çabuk dağılması, motor beceri gerektiren şeyleri yapamama, öğrenme güçlüğü, sakar davranışlarda bulunma, pasif ve içe kapanık olma, konuşma problemleri yaşama gibi belirtiler gözlemlenir.

Sizler de yukarda belirtilen yaş gruplarına ait olan belirtilerden bir ya da bir kaçını çocuğunuzda gözlemliyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalı ve yardım almalısınız. Her hastalığın teşhisinde olduğu gibi, Duyu Bütünleme Bozukluğunda da erken teşhis oldukça önemlidir. Çocuğa teşhis konulduktan sonraki süreçte hızlı bir şekilde terapi ve tedavi desteği alması, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimi açısından oldukça büyük bir fayda sağlayacaktır.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum