Ergenlik Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ergenlik Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

ERGENİM KİŞİLİĞİMİ ARIYORUM

Ergenlik döneminin, birçok ailenin kâbusu haline dönüştüğüne hepimiz şahit oluyoruz. Aileler melek gibi yavrularının bir anda hırçın, asi, vurdumduymaz ve tuhaf varlıklara dönüştüğünü gördükçe paniğe kapılıyorlar, nasıl davranacaklarını bilmiyorlar ve olanlar bu panik durumundan sonra oluyor.

Aile içi çatışmalar, çocuklarda özgüven eksiklikleri, aile bağlarından kopma, evde güç ve otorite savaşı, aileye karşı güven problemi, derslerde başarısızlık, aileye tepki, isyan, madde kullanımı, sigaraya başlama derken felaket…

PEKİ NE YAPACAĞIZ, NASIL DAVRANMALIYIZ?

  • Öncelikle çocuğunuzla yaşadığınız olay ne kadar zor olursa olsun, üstesinden gelemeyeceğinizi ve ne yapacağınızı bilmediğinizi hissettirmeyin.
  • Çocuğunuz her öfkelendiğinde siz de ona öfkeyle tepki vermeyin, çünkü bu sadece güç savaşına dönmekten başka hiçbir işe yaramaz. Bırakın bağırsın çağırsın, kırsın döksün, sakinleşsin sonra güzel bir üslupla önce tartışma konusuyla alakalı duruma açıklık getirin, sonra verdiği tepkiyle ve öfkelendiğinde kendisini nasıl kontrol etmesiyle alakalı öğütler verin.
  • Giyim, kuşam ve tarz konusunda çok değişik imajlar oluşturacaktır. ‘’Şu hale bak palyaço gibi olmuşsun ‘’gibi eleştirilerde bulunmayın çünkü sizin palyaço dediğiniz değişim arkadaş ortamında ‘’ooo çok tarz olmuşsun’’a dönüşüyor. Ve çocuk sizi değil arkadaşlarını dikkate almayı tercih ediyor. Ve aranızda güvensizlik oluşuyor. Aile yapınıza ve kendi değerlerinize zıt giden bir durum değilse çok müdahale etmeyin çünkü geçici bir durum ama diğer türlüyse mutlaka üslubunuza dikkat etmeli ve probleminizi çocuğunuzla başbaşa çözmeyi denemelisiniz aile içinde ortalıkta çözmek yerine.
  • Son olarak ergenlerde sık karşılaştığımız bir sakarlık durumu var. Vücutlarındaki organlar hızla büyümeye başladıkları için, bedenlerini tam anlamıyla kontrol etmeyi yeni yeni öğreniyorlar ve bu değişime yeni yeni alışıyorlar. Bu yüzden farkında olmadan çokça sakarlık yapıyorlar. Ergenlerin bu dönemde en hassas oldukları duygu rezil olma korkusudur. Bu sakarlıklar onları kendi dünyalarında rezil oldukları düşüncesine iter. Ve aileler her sakarlık sonrası o durumu’ ’Bir şeyi de düşürme’’, ‘’Kaç yaşına geldin bi yürümeyi öğrenemedin’’ gibi cümlelerle pekiştirirse bu çocuğunuzda aynı zamanda özgüven eksikliğine sebebiyet verecektir.

Bu yüzden çocuğunuzun hangi aşamalardan geçtiğinin farkında olun. Delikanlılık dönemi dediğimiz dönemdeki kanı deli olma dönemi bu dönem. O yüzden biraz sabır, biraz metanet, biraz da soğukkanlılık.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum