Hamile Kadınlarda Stres Bebeğe Nasıl Yansıyor?

Hamile Kadınlarda Stres Bebeğe Nasıl Yansıyor?

Stres ve Hamilelik

Hamilelik boyunca stres yaygın bir his ve durumdur. Fiziksel rahatsızlıklar ve günlük hayattaki diğer değişiklikler bu dönem boyunca strese neden olabilir. Uzun süre yüksek stres halinde olmak, yüksek kan basıncı ya da kalp ritim bozuklukları gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Stresinizi nasıl yöneteceğinize dair yollar öğrenmek, doktorunuzla sürekli iletişim halinde olmak ve eşinizden, dostlarınızdan destek almak size iyi gelebilir.

Hamilelikte Strese Neden Olabilecek Durumlar

Hormon değişiklikleri hızlı mod değişikliklerine neden olur. Ve bu duygu değişimleri stresle baş etmeyi zorlaştırır. Stresin nedenleri her annede farklıdır ama çoğunlukta görülen bazı yaygın nedenler vardır;

Yorgunluk, bulantılar ve sırt ağrıları gibi durumlar
Doğum kaygısı, çocuğunuza nasıl bir anne olacağınızın düşünceleri
Eğer çalışıyorsanız, işlerinizle duygu durumlarınızı aynı anda yönetmenin zorluğu
Beslenme alışkanlıklarınız ve bunların bebeğinizi nasıl etkilediği ve daha birçok neden hamilelikte strese neden olabilir.

Stresin Hangi Türleri Hamileliği Kötü Etkiler?

Boşanma, aile içinde ciddi hastalıklar ya da ölüm, evinizi ya da işinizi kaybetmek gibi durumlar
Depremler, terör atakları, doğal afetler gibi durumlar
Depresyon veya kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar
Uzun süreli stres
Yaşadığınız mahallede ya da apartmanda yaşanan huzursuzluklar
Düşük yapma, bebeğin sağlığı gibi durumlardan endişe duymak
Irkçılık gibi durumlar hamileliği kötü etkiler. Yapılan araştırmalara göre Afrikalı Amerikalı kadınlarda prematüre bebek doğum oranının daha yüksek olduğu görülmüştür.

Yüksek Stres Bebeğinizin Sağlığını İleride Etkiler Mi?

Bazı çalışmalar hamilelik boyunca yüksek stresin çocuklukta; dikkat bozukluğu, korku durumu gibi ciddi problemlere yol açabildiğini gösteriyor. Stresin aynı zamanda bebeğin beyin gelişimini ve bağışıklık sistemini etkilemesi de mümkün.

Stresten Nasıl Kaçabiliriz?

Kendinize dikkat edip iyi bakmak stresten kaçmak için en önemli yol olabilir. Sağlıklı yiyecekler tüketin, düzenli ve yeterli uyumaya çalışın, doktorunuzun onayıyla yapacağınız egzersizler de stresinizi azaltmaya yönelik size iyi gelecektir.
Yapmanızın şart olmadığı aktiviteleri yapmayı bırakın.
Toplu eğitimlere ya da kurslara katılıp doğum öncesi bilgi almak, nefes egzersizleri yapmak bir seçenek olabilir.
Çalışıyorsanız iş ortamınızda size daha konforlu bir alan yaratılması ve iş yükünüzün durumunuza göre azaltılması size yardımcı olacaktır.
Her şeyden önce stresinize neden olan şeyi bulup onu çözmeye yönelmelisiniz. Çevrenizde bulunan herkesin, eşiniz ve dostlarınızın rolü de çok önemli. Her türlü psikolojik desteği almaktan çekinmeyin ve kendinizi stres kaynaklarından uzak tutun. Depresyon ya da kaygı bozukluğu gibi durumlarda dahi erken fark etmek ve tedavi sürecini başlatmak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için önemlidir.
Hamilelik yogası ya da meditasyon gibi rahatlatıcı aktivitelere yönelin. Bunlar sizi daha rahat bir hamileliğe ve doğuma yönlendirecektir.
Minimum stres ve rahat hamilelik de sizi buna bağlı sağlık sorunlarından koruyacak ve daha rahat bir anneliğe hazırlanma süreci yaratacaktır.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum