Kolay Doğum Tavsiyeleri

Kolay Doğum Tavsiyeleri

HAMİLELERE KOLAY BİR DOĞUM İÇİN 15 TAVSİYE

Hamile kaldığını öğrenen anne adayları, hem heyecanlı hem de pek çok soru işareti ile dolu bir döneme de giriş yapmış bulunmaktadırlar. Ortalama 40 haftalık sürecek hamilelik yolculuğu başladığında genelde ilk ve öncelikli olarak düşünülen doğum sürecidir. Anne adayı bu süreci en sağlıklı şekilde atlatabilmesi için öncesinde mutlaka fizyolojik ve psikolojik olarak hazırlıklı olmalıdır.

Anne-babalar için oldukça heyecanlı olan bu süreçte, hem daha rahat olabilmek, hem kötü deneyimler yaşamamak adına mutlaka hazırlıklar önceden yapılmalıdır. Her anlamda kolay ve rahat bir doğum gerçekleştirilmesi için anne adayının güçlü olması, kararlarını net bir şekilde vermesi ve sürece hazırlıklı olması gerekmektedir.

İşte anne adaylarının çok daha rahat ve kolay bir doğum süreci geçirmesini sağlayacak 15 tavsiye:

  1. Sürecin en önemli başlangıç noktası hamile olduğunuzu öğrendikten sonra kendinizi hem fiziksel hem de ruhsal anlamda anne olmaya hazırlamanızdır. Bu noktada gerçekten çocuk sahibi olup olmak istemediğinizi, çocuk yetiştirmek için gerekli olan sabra ve özveriye sahip olup olmadığınızı net bir şekilde değerlendirmelisiniz. Yolculuğun bu kısmında yaşayacağınız en ufak tereddüt hem doğumda hem ileriki dönemlerde oldukça büyük sıkıntılar ve sorunlar yaşamanıza neden olacaktır.
  2. Yapılması gereken ikinci adım ise, gideceğiniz hastane ve doktora karar vermektir. Özellikle evinize yakın bir hastane tercih etmeniz bu süreçte işinizi kolaylaştıracaktır.
  3. Hamile kaldığınızı öğrendikten ve doktorunuza karar verdikten sonra hemen bir muayene görüşmesi ayarlamalısınız. Ve böylelikle hamilelik maceranız resmen başlamış olacaktır.
  4. Nasıl beslenmeniz gerektiğini, nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve ek gıda ya da vitamin takviyeleri gibi konularda doktorunuzdan mutlaka bilgi almalısınız.
  5. Doktor kontrolünde ve ondan aldığınız bilgiler doğrultusunda mutlaka belirli egzersiz ve yürüyüş programları hazırlayın.
  6. Kendinize bir hamilelik ajandası oluşturun. Bu ajandayı beslenme saatlerinizi, egzersizlerinizi, duygu durumlarınızı not etmek için kullanabilirsiniz. Böylelikle hem her şey gözünüzün önünde olmuş hem de ileriki dönemler için güzel bir anı defteri kalmış olacaktır.
  7. Eşinizle birlikte maddi konuları netleştirmeye çalışın. Eğer çalışıyor iseniz hamileliğinizin son dönemlerinde çalışamıyor duruma geleceğinizi de göz önünde bulundurarak maddi bir planlama yapmanız işleri kolaylaştıracaktır. Bu noktada hastanenizden doğum ücret bilgisini almayı unutmayın.
  8. Doğum şekli tercihiniz hakkında düşünmeye başlayın. Hamilelik döneminin en zorlu ve karmaşık süreçlerinden birisi de anne adayının normal doğum ya da sezaryen doğum için karar verme sürecidir. Bu noktada önemli olan doktorunuzun verdiği bilgiler ışığında kendiniz ve bebeğiniz için en doğru kararı verebilmektir.
  9. Doğum öncesi hazırlık kursları, hamile yoga grupları, hamile egzersiz grupları gibi çeşitli aktiviteleri araştırın ve katılmaya çalışın.
  10. Hamileliğiniz süresince bol bol su tüketmeyi unutmayın!
  11. Bebek odasının hazırlıklarına ortalama 5. aydan sonra başlayın. Odanın hem bebeğiniz hem de sizin için konforlu bir alan olması gerektiğini unutmayın.
  12. Hamileliğiniz süresince doğum hakkında doğru kaynaklardan bilgi edinmeye, okumaya ve araştırmaya özen gösterin. Bu süreçte farklı doğum hikayeleri dinlemekten ya da bilgi kirliliğinden kaçının.
  13. Doğumla ilgili zihninizden var olan her türlü kaygıyı, korkuyu ve soru işaretini mutlaka doktorunuzla paylaşın. Bu süreç içerisinde psikolojik bir destek almanız gerektiğini hissettiğiniz noktada mutlaka bir uzmana başvurun.
  14. Eşinizin doğuma girip girmeyeceğini şimdiden netleştirin.
  15. Eşinizle hamileliğiniz ve hissettikleriniz hakkında konuşun. Hamilelik sürecinde onu kendinizden uzaklaştırmak yerine bu yolu sizinle yürümesine izin verin.

Ve en önemlisi her ne olursa olsun, hamilelik sürecinizin tatlı heyecanını, mutluluğunu gereksiz kaygı ve korkuların gölgelemesine izin vermeyin. Bunun yerine derin bir nefes alın ve bu sürecin tadını çıkarmaya bakın…

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum