Panik Atak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Panik Atak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

-EYVAH! BOĞULUYORUM-

Panik Atak yani Panik Bozukluk, halk arasında yaygın olarak görülen ve bilinen bir rahatsızlıktır. Ani bir şekilde gerçekleşen terleme, yoğun kalp çarpıntısı, baş dönmesi gibi bedensel durumların aşırı şekilde hissedildiği aynı zamanda da bu fiziksel duruma ruhsal olarak ölüm korkusu, boğulma hissi gibi duygulanımların eşlik ettiği bir rahatsızlıktır. Atak süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 10-20 dakika arası sürer. Kimi ataklar ise daha kısa süreli ya da daha uzun süreli olabilir.

Peki, sebebi nedir?

Panik bozukluk, fiziksel ya da ruhsal rahatsızlardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Fobiler başta olmak üzere pek çok psikiyatrik rahatsızlığa bağlı olarak görülebilmektedir. Ancak ağırlıklı olarak sebebi psikolojikte olsa bazı fiziksel rahatsızlar da panik ataklar geçirmenize sebep olabilir. Bu yüzden bu rahatsızlıkta atakların kaynağını bulmak, fiziksel ya da ruhsal olduğunu ayrıştırmak ve bu doğrultuda bir tedavi uygulamak oldukça önemlidir. Panik atağın ortaya çıkışını tetikleyen en önemli etkenlerden birisi de strestir. Bunun dışında; sağlıksız beslenme, alkol/sigara/uyuşturucu madde kullanımı, çeşitli mide rahatsızlıkları, antidepresan ilaç kullanımı, fiziksel orta dereceli ve şiddetli ağrılar, çeşitli ilaçların kullanımı, bedensel engellilik durumları da panik atağın ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Belirtileri nelerdir?

  • Şiddetli kalp çarpıntısı ve göğüste ağrı/baskı hissi
  • Nefes almada güçlük çekmek ve kendini boğuluyormuş gibi hissetmek
  • Terleme – Bir anda tüm vücuttan soğuk ter boşalması
  • El, ayak ve vücudun diğer kısımlarında hissedilen titreme
  • Midede ağrı, bulantı vb. hissetme
  • Ani bir halsizlik halinin çökmesi
  • Ses, koku, ışığa aşırı ve ani duyarlılık oluşması
  • Algıda yaşanan bir takım bozulmalar  – kendini ve çevresini gerçek dışı algılama
  • Aşırı düzeyde hissedilen ölüm korkusu
  • Denge kaybı – Bayılacakmış gibi hissetmek
  • Kontrolünü kaybetme korkusu  – Deliriyormuş gibi hissetme hali

Yapılan araştırmalar neticesinde panik bozukluğun yetişkinlik döneminde ve özellikle kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha sık görüldüğü saptanmıştır. Panik atağın belirleyici olarak herhangi bir ortaya çıkış yaşı yoktur ancak 20’li yaşlardan itibaren görülmeye başlayabilir. Panik bozukluk, herhangi bir tetikleyici sebebi ile hayatınızın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir.

Çocukluğumuzda ve geçmişimizde yaşadığımız çoğu durum ya da olayın yetişkinlik hayatımızda sayısızca etkisi bulunur. Bilinç dışımıza ittiğimiz çoğu olay ya da hisler ilerleyen dönemlerde hiç beklenmedik bir zamanda ortaya çıkarak bizim kaygı düzeyimizi arttırabilir ve panik ataklar geçirmemize sebep verebilir. Bu sebeple kendinizde yukarda saydığım belirtilerden en az 3-4 tanesini gözlemliyorsanız mutlaka bir profesyonele danışmalı ve yardım almalısınız. Bu noktada kişinin kendi ruhsal ve fiziksel bakımını gerçekleştirmesi, gözlemlemesi ve kontrol altında tutması oldukça önemlidir. Halk genelinde panik bozukluğun tedavisi yok gibi görülse de aslında tedavisi hem kolay hem de etkili çözümler sunan bir rahatsızlıktır. Önemli olan kaynağında yatan sebeplere ulaşmak ve bu doğrultuda her hastaya bireysel ve biricik olan doğru tedavi şeklini uygulamaktır.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum