Sınav Kaygısına Son

Sınav Kaygısına Son

SINAV KAYGISINDAN KURTULMANIZA YARDIMCI OLACAK 10 ADIM

Günümüzde sürekli olarak değişen eğitim ve sınav sistemi ile gençlerin sınava dair algısı, stres düzeyi de değişmektedir. Çoğu genç sınav öncesinde ve sınav dönemlerinde oldukça streslidir. Bu dönem yalnızca sınava hazırlanan gençler için değil aynı zamanda onlara destek olan ebeveynleri için de oldukça stresli bir süreçtir.

Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, doğru miktarda hissedilen kaygı ve yaşanan stres başarıya destek olmak ve motivasyonu arttırmak gibi bir işleve sahiptir. Bu nedenle hissedilen kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmayacağı gibi, bunu işe yarar bir seviyeye indirmek ve bu noktada kalmasını sağlamak oldukça önemli ve işlevseldir. Dikkat edilecek ve üzerinde durulacak birkaç nokta ve yöntem ile bunu sağlamak aslında oldukça basittir. Bu süreçte dikkatini sınavdan daha çok sınavda yaşayacağı kaygı,endişe üzerine yoğunlaştıran bireylerin aslında bu kaygı durumunu yönetmek için neler yapabileceği üzerine yoğunlaşması oldukça fayda sağlayacaktır.

  1. Öncelikle gerçeklik seviyesi ve uygulanabilirliği yüksek bir çalışma programı hazırlanmalıdır. Burada gerçeklikle kastedilen çocuğun ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması ve buna uygun bir program hazırlanmasıdır. Örneğin, program içerisinde çocuğun sosyal aktivitelere ve dinlenme zamanlarına yer vermek gibi.
  2. Nefes aldırmayan, çocuğun ihtiyaçlarına karşılık vermeyen, baskıcı programlardan kesinlikle uzak durulmalıdır! Bu yapıcı bir etki yerine çocuğun üzerinde baskılayıcı ve kaygı düzeyini arttırıcı bir etkiye sahip olacaktır.
  3. Süreç içerisindeki en önemli nokta ise anne-babanın desteğini hissettirmesidir. Bu noktada aşırı kontrolcü ve mükemmeliyetçi olmakta çocuğa zarar verecektir. Bunun yerine anlayışlı, destekleyici bir tutum sergilemelisiniz.
  4. Ebeveynlerin çocuklarının motivasyonlarını destekleyici tavır ve tutumda olmaları önemlidir. Süreç içerisinde, motive edici konuşmalar yapmak, ödüllendirmeler yapmak etkili olacaktır.
  5. Gençlerin tüm süreç boyunca beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri önemlidir. Doğrudan bir etkisi yokmuş gibi görünse de beslenme sınav kaygısı üzerinde oldukça etkilidir. Örneğin, stresi azaltmak için meyve tüketmek gerektiği, sabahları mutlaka kahvaltı ederek güne başlanması, balık tüketiminin konsantrasyonu arttırdığı, baharatlı ve aşırı yağlı yiyeceklerin stres düzeyini arttırdığı yapılan araştırmalar ile ortaya konmuştur.
  6. Süreç içerisindeki önemli bir diğer nokta ise bireyi neyin heyecanlandırdığını ve endişelendirdiğini keşfetmesi ve bulmasıdır. Daha sonra zihinsel sürecini bu düşünce üzerinden şekillendirmelidir. Gençlerdeki kaygı durumu pek çok farklı sebepten ortaya çıkabilir. Örneğin, başarısız olma korkusu, etrafımdaki insanlar ne der korkusu, bildiği şeyi yapamayacağını ya da başaramayacağını düşünme korkusu gibi.
  7. Şiddetli kaygı hissedilen ve endişe duyulan anlarda zihni daha güvenli bir alana odaklamak bu kaygının azalmasına ve kontrol altında tutulmasına olanak sağlayacaktır. Örneğin, kaygı seviyesi yükseldiğinde kişinin daha önceden elde ettiği başarılara odaklanması onun zihnini daha iyi ve güvende hissettiği bir alana taşımasını sağlayacaktır.
  8. Süreç boyunca olumsuz içeriklerden çok olumlu içerikler belirlenmelidir. Hem genç hem de ebeveynleri iletişimlerini olumlu içerikler üzerinden ilerletmelidir. Olumsuz cümle kurumundan, olumsuz anlamlı kelimelerin kullanımına kadar dikkat edilmelidir.
  9. Ebeveynlerin bu süreçte kaygıyı tetikleyebilecek tüm davranışlardan uzak durması gerekmektedir. Aynı zamanda çocuğun hayatında spora, sanata ya da sevdiği herhangi bir sosyal aktiviteye yer açabilmesi için destek sağlamalıdır.
  10. Tüm bunların dışında ebeveynlerin çocuklarını profesyonel bir yardım alma konusunda da desteklemesi oldukça önemlidir. Bu şekilde çocuk stres yönetimi, kaygıyla baş etme yöntemleri gibi konularda profesyonel bir destek alarak daha donanımlı hale gelebilecektir.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum